Kurczak po cypryjsku a la Jamie Olivier

Dzisiaj Małż robił obiad. Oglądał kilka dni temu program Jamiego Oliviera, w którym tamten robił kurczaka z serem i bazylią, i Małż zapragnął nam takiego zaserwować.

Kurczak po cypryjsku a la Jamie Olivier

Składniki (2 porcje):
1 duża piersi kurczaka
suszone pomidory
50g sera halloumi (my kupiliśmy w Piotrze i Pawle ser z mleka owczego i koziego, taki o kształcie kostki twarogu)
świeże liście pietruszki i bazylii
1 cytryna
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)

Przygotowanie:

Podgrzej na małym ogniu oliwę na patelni. Umyj bazylię i natkę pietruszki i grubo posiekaj. Umyj cytrynę i zetrzyj trochę skórki na liście. Dodaj sól i pieprz, nieco oliwy z oliwek, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj składniki.
Przetnij pierś na dwie części. Weź ostry nóż i zrób w każdej z nich kieszonkę na farsz nacinając od strony, która była dołączona do kości. Do tej kieszeni włóż warstwę posiekanych liści, warstwę sera halloumi i warstwę suszonych pomidorów (lub jeśli będzie Ci łatwiej wymieszaj wszystko i potem włóż do kieszonki). Połóż piersi na patelnię, aby zamknąć kieszeń (kieszonką do dołu, ser pod wpływem ciepła zamknie ją), a z drugiej strony posmaruj oliwą z oliwek i dopraw pieprzem. Zrób tak dla obu piersi i smaż 10-12 minut na jednej stronie, aż nieco zbrązowieje.
Przewróć piersi. Przykryj całą patelnię warstwą papieru do pieczenia i połóż na to ciężką przykrywkę dzięki czemu kurczak nie stanie się suchy.
Gotuj jeszcze przez 15-18 minut. Sprawdź, czy kurczak jest gotowy nacinając go, aby upewnić się, że nie jest różowy w środku.
Smacznego!

Sera nam trochę zostało, zatem teraz spróbujemy kurczaka z tymiankiem i pomidorami wg przepisu poleconego przez Kasię.

5 myśli nt. „Kurczak po cypryjsku a la Jamie Olivier”

  1. mmm, wygląda bardzo smakowicie.
    i fajnie, że twój mąż gotuje! mój jakoś się do tego nie pali.

  2. Zapraszam na mojego bloga po odbiór wyróżnienia :)

    maba-handmade.blogspot.com/2011/07/dziekuje.html

Możliwość komentowania jest wyłączona.